Page 39 - renews2019
P. 39

Hållbara medarbetare – det finaste ett företag kan ha
Thomas Petersson
skrivna. Nej. Det vill de inte. Man vill absolut mycket hellre vara på jobbet och ha den sociala närvaron, än att gå hemma och vara sjuk.”
Ett annat fall som Thomas Petersson tar upp handlar om en man som arbe- tade som administrativt allt-i-allo på ett litet familjeföretag inom byggbran- schen. När han blev sjukskriven gick en rehab-vägledare från Euro Accident in och började utreda situationen. En psykolog kopplades in och man kom fram till att det inte alls var en utmatt- ningsdepression som var roten till pro- blemet. ”Det fanns en underliggande bipolaritet som var outredd. När vi väl kunde hantera den så var nästa fråga; vad var det som skapade depressionen då? Jo, det var en fejd i familjeföreta- get. Så den här personen kom fram till att han inte kunde gå tillbaka, för då skulle han hamna i samma situation igen. Istället lyckades han hitta ett jobb på en kyrkogård. Och blev kyrkogårds- vaktmästare på halvtid. Den andra halvan av tiden  ck han sjukersättning för sin bipolaritet så han kunde han- tera den.”
Det går att förebygga långtidssjukskrivningar
Thomas Peterson menar att man kan förvänta sig enorma resultat om man börjar arbeta med rehabilitering – en person i taget. Den process som Euro Accident följer för att undvika att per- soner fastnar i långtidssjukskrivningar innefattar såväl screening av sjukinty- get för att hitta tecken på att andra åtgärder behövs, som kontakter med annan specialistkompetens som  nns inom nätverket.
Lika viktigt som det är att erbjuda snabb hjälp och rehabilitering till den som blivit sjuk, är det att informera om vilka möjligheter som försäkringen innehåller även för den som är frisk.
”Det vi också försö- ker göra är att nå ut till alla våra kunder och berätta om för- säkringen. Vi har resurser som du kan få tillgång till helt gratis. För vi vill hjälpa dig att inte bli sjukskriven. Och skulle det vara så att vi ser att här  nns ett behov. Ja då kan vi initiera hjälp till dig. Därför att vi vill hjälpa dig.”
Thomas Petter-
son berättar också
om de  na resultat
som arbetet med rehabiliteringsupp- lägget Come back har gett. ”Arbetsgiva- ren kan aktivera Come back vid uppre- pad korttidssjukskrivning, i början på en lång sjukskrivning eller när det  nns risk för en långtidssjukskrivning. Om vi får tag på personer under den här perioden så klarar vi av att få åtta av tio att inte nå dag 91.”
Thomas Peterson betonar att det allra roligaste med de  na resultaten är att det är riktiga människor som får hjälp. ”Alla ni som jobbar med det här. Ni har riktiga människor som är försäkrade och deras vinster är helt enorma.”
Han riktar också en uppmaning till försäkringsbranschen. Nu är det dags att göra mer. ”Jag tycker att försäk- ringsbranschen generellt, och kanske speciellt vi som håller på med livför- säkringar och liknande produkter, inte har tagit den här möjligheten på så stort allvar som vi kanske borde ha gjort. Det är inte bara så att det är trev- ligt att få folk tillbaka till jobbet – som försäkringsbolag tjänar du dessutom på det.”
Thomas Peterson påminner om de 100 första casen i projektet Åter i
arbete där Euro Accident sparade 80 miljoner kronor. Och han påpekar att det i snitt blir 800.000 kronor per case, vilket räcker till rätt mycket rehabilite- ring.
”Försäkringsbranschen i Sverige skulle kunna göra mycket, mycket mer. Vi har ett ekosystem där exempelvis arbetsgivarna och Försäkringskassan också skulle kunna ingå och där vi kan jobba tillsammans för att få tillbaka människor till jobbet. Vi har råd att göra det.”
THE SCOR SWEDEN RE MAGAZINE 2019 39


































































































   36   37   38   39   40